
Ingrediencie pre mrkvovú kašu(2 porcie):
- 45 gr ovsených vločiek
- 45 gr žitných vločiek
- 300 ml mrkvovej šťavy
- 100 ml vody
- 1 štipka soli
Po 10-15 min. varenia kaše pridáme:
- 1 cm zázvoru (najemno nastrúhaný)
- 1/4 mrkvy (najemno nastrúhanej)
- 1 PL lyžica pomarančovej šťavy
- 10 gr hrozienok
- korenie: štipka muškátového oriešku, prípadne mletých klinčekov
Na varené jabĺčka: Jedno až dve jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Varíme s trochou vody, škoricou a nastrúhaným zázvorom domäkka.
Postup:
- V malom hrnci zmiešajte ovsené a žitné vločky, mrkvovú šťavu, vodu, soľ a nechajte na strednom až nízkom ohni ohriať a variť. Občas premiešajte, kým sa voda nevyparí a kaša zahustí. Trvá to približne 10 až 15 minút. Keď sa Vám zdá, že kaša hustne, pridajte zvyšné ingrediencie a varte ešte približne 5 až 10 minút do želanej konzistencie.
- Rozdeľte do misiek. Môžete zaliať ešte trochou rastlinného mlieka, napríklad kokosového. Dozdobte.
* Ak sa Vám zdá kaša sladká – pridajte lyžicu citrónovej šťavy. Ak sa Vám naopak zdá málo sladká – pridajte lyžičku datľového alebo javorového sirupu, prípadne med.
Na ozdobenie:
- Fit Bakers müsli Orieškové ovsené alebo pohánkové
- Varené kúsky jabĺčok
- Opražené kúsky orieškov
- Hrozienka
- Škorica
Vedeli ste?
O tom, že mrkva je zdravá vieme, ale vedeli ste, že mrkva bola pôvodne čierna? Oranžová odroda, ako ju poznáme, bola vyšľachtená až v 17. storočí v Holandsku, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Ak budete pravidelne jesť jablká či piť jablkovú šťavu, budete predchádzať problémom s pamäťou. Konzumácia jabĺk totiž podľa vedcov podporuje v ľudskom mozgu látku s názvom acetylcholín, ktorá je dôležitá pre vitálnu pamäť a dobre fungujúci mozog.

Hotovú mrkvovú kašu môžete zaliať ešte trochou rastlinného mlieka, napríklad kokosového.