Bez toho, aby sme veľa špekulovali, vieme, že príjem potravy po prebudení je dôležitý pre naše energetické a intelektuálne nastavenie počas dňa. Navyše vieme, že tradičné raňajky „chlieb – maslo – džem“ nie sú vhodné pre športovca, ani pre bežného človeka. Aké sú teda ideálne fit raňajky, keď športujete?
Výskumy hovoria, že 30 % detí a 20 % dospelých vynecháva raňajky aspoň raz týždenne. To narušuje hladinu glukózy v krvi.
Raňajky sú privilegovaným momentom. Je to jedno z mála jedál, ktoré zvládnete od A po Z, lebo ste doma, a máte čas. V čase obeda niekedy z profesionálnych dôvodov jeme vonku na cestách. Večer môžete byť unavení, čo nabáda k rýchlemu občerstveniu, donáške jedál, výletom s priateľmi alebo do reštaurácií. Ráno skrátka neexistuje výhovorka, aby ste si nastavili budík a pripravili si kvalitné fit raňajky.
Z pohľadu rodiča by mali byť raňajky najdôležitejšia, už len preto, aby ste svojim deťom odovzdali správne stravovacie návyky. Chodenie do školy s prázdnym žalúdkom spôsobuje, že deti sú unavenejšie, menej sústredené, menej pozorné. Toto je určite platí aj pre dospelých a ešte viac pre športovcov. Bez fit raňajok nedosiahnete na 100 % svojich fyzických a duševných schopností.
V ideálnom prípade, by ste si mali pripraviť kvalitné športové raňajky deň vopred. Alebo nastavíte budík dostatočne skoro, aby ste mali čas na pripravu fitness raňajok.
Mali by sa však vybrať tie najlepšie sacharidy. Z tohto dôvodu je veľkou pomocou glykemický index . Tento index umožňuje poznať hyperglykemickú silu potraviny. Čím vyšší je index, blížiaci sa k 100, tým rýchlejšie porastie hladina cukru v krvi, čo vedie k maximálnej hladine inzulínu a jeho ľahšiemu ukladaniu vo forme tuku.
Nie všetky obilniny sú rovnaké. Miska ovsených vločiek v kombinácii so zeleninovým nápojom zlepší vaše zdravie. Nedávna štúdia publikovaná Harvardskou univerzitou v roku 2016 skúmala stravovacie návyky viac ako 786 000 dospelých. Štúdia preukázala, že konzumácia 70 g celých zŕn, ako sú ovsené vločky, zníži riziko predčasnej smrti o 22 %. Je to preto, že tieto obilniny pomáhajú predchádzať určitým druhom rakoviny a kardiovaskulárnym ochoreniam.
Ovsené a pohánkové vločky sú oceňované pre množstvo poskytnutých sacharidov (60 g na 100 g). V ideálnom prípade ich konzumujte studené alebo šetrne a zároveň chutne spracované vo forme müsli, kaše, koláča alebo tyčinky.
Chrumkavé műsli pečené spôsobom, ktorý uchováva ich typický tvar, vôňu a chuť, bez umelých dochucovadiel (ochutnajte naše müsli bez cukru) a vyrábané tradičným spôsobom najmä zo slovenských surovín.
Pečieme ich s láskou pre vaše zdravie:
Bez pridania tuku (obsah zdravého tuku len z pridaných orechov a semien)
Bez dochucovadiel
Bez umelých sladidiel
Bez konzervačných látok
Pohánkové müsli sú bez gluténu, vhodné pri celiakii
Poctivo, ručne pečené
Slovenský výrobok
Vyrobené z kvalitných surovín