Müsli torta - ingrediencie:
- 300 g lístkového cesta
- 1 žĺtok na potretie cesta
- 500 g jabĺk pokrájaných na plátky
- 2 ks vanilkového cukru
- 3 lyžičky škoricového cukru
- 2 lyžičky hladkej múky
- 100 g chrumkavých müsli
- 60 g masla
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice hrubej múky
Postup:
- Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cestom vyložíme menšiu keramickú okrúhlu formu a necháme ho cez ňu prečnievať 2–3 cm.
- Jablká pokrájané na plátky v miske zmiešame s vanilínovým cukrom, so škoricovým cukrom, s hladkou múkou a s műsli.
- Ochutené jablká dáme do formy na cesto, povrch posypeme mrveničkou pripravenou zmiešaním masla, hnedého cukru a hrubej múky.
- Prečnievajúce okraje cesta zahneme smerom do formy a potrieme žĺtkom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút. Vychladnutú tortu pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
Vedeli ste?
Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny. Prírodný trstinový cukor je zdravším variantom bieleho cukru, pretože obsahuje melasu, ktorá je pozitívna pre naše zdravie. Prírodný trstinový cukor obsahuje vitamín B, minerálne látky a má aj lepšiu chuť, ako klasický biely cukor. Repný cukor (biely cukor) sa vyrába z repy. Biely cukor je zbavený rafináciou všetkých účinných látok a má iba kalorickú hodnotu. Biely cukor vo veľkej miere prekysľuje náš organizmus čo je už len ďalším krokom ku mnohým ochoreniam.