Prvým krokom je uvariť jačmenné krúpy. To môžete spraviť kľudne pár dní vopred. V chladničke vydržia a vy máte predpripravenú prílohu, či základ na raňajky na 2-3 dni. Krúpy pred varením prepláchnite. Čas varenia záleží od veľkosti. Pri malých alebo lámaných krúpkoch stačí 20 minút. Pri veľkých krúpoch je čas varenia približne 1 hodinu. Myslite na to, že nabobtnajú a zväčsia svôj objem aj 4 až 5-násobne. Prispôsobte teda i množstvo vody, v ktorej sa varia.
V malom hrnci opražte vločky na kokosovom oleji. Prisypte strúhaný kokos, hrozienka a zalejte kokosovým mliekom. Pridajte jačmenné krúpy a nechajte na strednom až nízkom ohni ohriať a variť. Občas miešajte, kým sa kaša sa zahustí do želanej konzistencie. (Pridať môžete i rôzne semienka, prípadne datle, ak máte radi sladšie kaše).
Zatiaľ si v druhej panvičke opražte kokosové plátky, odložte bokom. Rovnako opražte - skaramelizujte kúsky ananásu.
Na hotovú kašu pridajte teplý ananás, chrumkavé kokosové plátky a my sme zvolili aj šťavnaté pomelo. Servírujte s kokosovým jogurtom. Aby ste dodali chrumkavú posýpku - nezabudnite na Fit Bakers müsli na záver.
Môžete pridať rôzne semienka,oriešky, či dosladiť kosovým alebo javorým sirupom. Je to na vás:)
Vedeli ste?
Jačmenné krúpy podporujú trávenie, detoxikujú organizmus, prečisťujú pečeň a normalizujú hladinu cukru v krvi. Obsahujú veľa vitamínov (skupiny B, K a E), minerálov a stopových prvkov (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, kremík, meď), vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky. Kremík je dôležitý pre pevnosť tkanív a zastúpená vláknina znižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Tak prečo si ich nedopriať častejšie? A najlepšie v kombinácii s ďalším nutričným zázrakom - pohánkou.