Na varené jabĺčka: Jedno až dve jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Varíme s trochou vody, škoricou a nastrúhaným zázvorom domäkka.
Postup:
V malom hrnci zmiešajte ovsené a žitné vločky, mrkvovú šťavu, vodu, soľ a nechajte na strednom až nízkom ohni ohriať a variť. Občas premiešajte, kým sa voda nevyparí a kaša zahustí. Trvá to približne 10 až 15 minút. Keď sa Vám zdá, že kaša hustne, pridajte zvyšné ingrediencie a varte ešte približne 5 až 10 minút do želanej konzistencie.
Rozdeľte do misiek. Môžete zaliať ešte trochou rastlinného mlieka, napríklad kokosového. Dozdobte.
* Ak sa Vám zdá kaša sladká - pridajte lyžicu citrónovej šťavy. Ak sa Vám naopak zdá málo sladká - pridajte lyžičku datľového alebo javorového sirupu, prípadne med.
O tom, že mrkva je zdravá vieme, ale vedeli ste, že mrkva bola pôvodne čierna? Oranžová odroda, ako ju poznáme, bola vyšľachtená až v 17. storočí v Holandsku, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Ak budete pravidelne jesť jablká či piť jablkovú šťavu, budete predchádzať problémom s pamäťou. Konzumácia jabĺk totiž podľa vedcov podporuje v ľudskom mozgu látku s názvom acetylcholín, ktorá je dôležitá pre vitálnu pamäť a dobre fungujúci mozog.
Hotovú mrkvovú kašu môžete zaliať ešte trochou rastlinného mlieka, napríklad kokosového.