Ingrediencie (2 porcie):
- 1 hrnček quinoi
- 2 hrnčeky vody
- 1 veľká červená repa
- hrsť malín
- ďatlový alebo javorový sirup
- ovocie (figy, červený pomaranč, černice)
- plátky kokosu alebo strúhaný kokos
- 1 lyžica bieleho gréckeho jogurtu
- hrsť Fitbakers Ovsené Tradičné
Na ozdobenie môžete použiť aj iné ovsené alebo pohánkové müsli
Postup:
- Quinou opláchnite a preložte do stredného hrnca. Zalejte vodou a uveďte do varu. Varte na nízkom plameni ďalších 12-15 minút alebo kým sa tekutina nevyparí. Odložte stranou.
- Očistite repu, nakrájajte na menšie kúsky, preložte na plech a pečte pri 180 stupňoch približne 30 minút. Po upečení repu preložte do mixéra, pridajte maliny, 2 lyžice vody a rozmixujte na hladké pyré. Na dosladenie pridajte ďatlový alebo javorový sirup podľa chuti.
- Pyré zmiešajte s quinou, prípadne ešte doslaďte a rozdeľte do misiek. Dozdobte figami, červeným pomarančom, černicami a kokosom. Navrch pridajte lyžicu gréckeho bieleho jogurtu a hrsť chrumkavých Fit Bakers müsli. Kašu môžete podávať teplú alebo studenú - pripraviť si ju môžete v predstihu večer a nechať cez noc v chladničke, chute sa pekne prepoja.
Vedeli ste?
Quinoa je označovaná ako „matka všetkých zŕn“. Obsahuje vlákninu, bielkovíny a má nízky glykemický index. Tieto vlastnosti, sú spájané s chudnutím a zlepšením zdravia. Upravuje hladinu cukru v krvi a preto je ideálna pre diabetikov. Červená repa obsahuje taktiež veľké množstvo prínosných látok, ktoré sa zachovávajú aj pri jej tepelnom spracovaní.