Oranžová, žltá, hnedá... Milujeme farby jesene. A milujeme ich na tanieri. S prvými padajúcimi listami, no ešte stale jemne hrejúcim slnkom na tvári, vyťahujeme obľúbené pletené svetre. Postupne meníme chúťky na osviežujúce melónové čerstvé šťavy za hrejúce hrnčeky s čajom voňajúcim po klinčekoch a badyáne. Jeseň je v plnej kráse. A my Vám ukážeme ako suroviny, ktoré nám toto ročné obdobie ponúka, krásne ladia k chuti chrumkavých müsli.
Tekvica. Či už je špagetová, muškátová, maslová alebo Hokkaido, dá sa využiť i nasladko. Napríklad v našich zdravých bezlepkových lievancoch. Odložte si tento recept na víkend, keď máte viac času. Trochu dlhšiu prípravu si užijete ako relax a vôňou škorice a orieškov zobudíte ďalších členov rodiny. Poďme na to:
Ingrediencie:
Na ozdobenie môžete použiť aj iné ovsené alebo pohánkové müsli
Poďme na tekvicu:
Hokkaido tekvicu rozpoľte, vydlabajte mäkkú dužinu so semienkami. Tekvicu nakrájajte na kocky alebo plátky a rozložte na plech. Hokkaido nemusíte čistiť – jedlá je i koža. Kúsky pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte do predhriatej rúry na 180° piecť približne 30-45 minút ( pokiaľ nebude tekvica mäkká). Tekvicu nechajte vychladnúť.
Tip: Pyré z tekvice si možete pripraviť deň vopred. Ráno tak ušetríte cenné minúty na vychutnanie rannej kávy. Môžete sa stretnúť aj s variáciu Hokkaido tekvice, ktorá je namiesto výraznej oranžovej farby tmavo zelená.
Kým sa pečie tekvica, pripravíme si müsli oblátku. Na rozpálenej panvici opražíme oriešky (zvoľte tie, ktoré máte radi, napríklad mix lieskových orieškov, kešu a paraorechov). Opražené oriešky preložte do misky a na panvici skaramelizujte trstinový cukor. Do karamelu pridajte oriešky a nasypte orieškové pohánkové Fitbakers müsli. Obalte v karamele. Pracujte rýchlo, aby sa zmes nepripálila. Zmes preložte na papier na pečenie a rozostrite tak, aby vytvorila jednotnú placku. Nechajte vychladnúť.
Upečenú tekvicu preložte do mixéra, prilejte približne 75 ml mlieka a rozmixujte dohladka. Po pridaní mlieka by sme mali získať približne 300 gramov pyré.
A poďme na cesto:
Zmiešajte všetky suché ingrediencie. Ak sa Vám nepodarilo kúpiť pohánkovú múku, nie je nič jednoduchšie, ako si ju pripraviť doma. Rozmixujte pohánku a preosejte cez sitko. Zmiešajte s ryžovou múkou. Namiesto ryžovej múky možete použiť i hladkú pšeničnú múku, lievance už však nebudú bezlepkové. K múkam pridajte prášok do pečenia, štipku soli a koreniny. V samostatnej nádobe si vyšľahajte bielky do peny. Žĺtka vyšlahajte s 1 lyžicou rozpusteného masla a zvyšným mliekom. Pridajte tekvicové pyré, lyžicu medu a premiešajte. Do zmesi postupne prisypte suché ingrediencie a na záver opatrne primiešajte sneh z bielkov.
Nezabudnite: Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
Na panvici rozohrejte kokosový olej alebo prepustené maslo (Ghí). Lyžicou naberajte cesto a tvorte malé lievance. Lievance robte na malom až miernom ohni a z každej strany ich opekajte pribižne 3 minúty. Prekladajte ich do predhriatej rúry, tak aby Vám ostali pekne teplé, kým nespravíte všetky lievance. Z daného množstva hravo zvládnete 30 až 40 kúskov, podľa veľkosti.
Tip: Konzistencia cesta závisí od mlieka, typu múky a od druhu tekvice. Ak sa Vám zmes zdá príliš hutná, prilejte mlieko. A naopak, ak máte pocit, že je cesto príliš riedke, pridajte múku.
Na tanier nasypte oriešové bezlepkové müsli, na ne navrstvite vežičku z lievancov. Navrch pridajte nalámanú karamelovú müsli oblátku. Dozdobte sezónnym ovocím ako sú figy alebo hrozno, avšak kľudne i jablká či hrušky. Možete pridať kvalitný biely jogurt a javorový sirup. Posypte škoricou a orieškovým pohánkovými müsli. Vôňou zobuďte ostatných členov rodiny a vychutnajte si pohodové jesenné raňajky.