FitBakers

 

 

Zázrak v müsli - škorica

 

Škorica je vždy prítomná v našich müsli. Pridávame ju do müsli pre vylepšenie chuti. Má ale aj skryté benefity pre zdravie. Na slovenskom trhu sú bežne dostupné dva druhy škorice: cejlónska škorica, tiež známa ako Cinnamomum verum a škorica Cassia alebo Cinnamomum cassia. Oba druhy sa u nás predávajú ako "škorica". Cejlónska škorica je jemnejšia a má menej štipľavú chuť. Obidva typy škorice majú rovnaké zložky, ale ich účinnosť je rozdielna.

Cejlonská škorice je súčasťou našich müsli

 

Cejlónska škorica pochádza z kôry vždy zelenej rastlinky, zo Srí Lanky. Kôra sa suší a neskôr môže byť mletá alebo použitá po vysušení vo forme tyčiniek. Dodáva sladkosť širokej škále potravín. Škorica je dôležitým doplnkom kari, nápojov, pečiva a cukroviniek ale aj našich müsli.

škorica ponúka viacero zdravotných výhod... 

Je plná betakaroténu, čo je z časti dôvodom jej hnedej farby. Je všeobecne známe, že betakarotén je zdrojom vitamínu A. Vitamín A pomáha udržiavať Váš zrak v dobrej kondícii. 

Aktívna zložka škorice cejlónskej, cinnamaldehyd, má protizápalové účinky. Ukázalo sa, že cinnamaldehyd znižuje zápal v tele, čo vedie k potláčaniu negatívnych symptómov pri rôznych zápaloch spojených s chronickými stavmi, ako sú srdcové choroby, cukrovka a artritída. Cejlónska škorica zmierňuje príznaky týchto chorôb. 

Skoršie štúdie na škorici ukázali, že pomáha znížiť hladinu cholesterolu. „Zlý“ LDL cholesterol je spojený s problémami, ako sú srdcové choroby. Škorica znižuje hladinu LDL a celkového cholesterolu bez výrazného ovplyvnenia „dobrého“ HDL cholesterolu.

Škorica má tiež isté benefit pre ľudí s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia škorice môže pomôcť prirodzenej reakcii vášho tela na inzulín. To môže pomôcť vášmu telu efektívnejšie regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť riziko hyperglykémie .

Zároveň je bohatá na mangán. Mangán pomáha telu spravovať enzýmy, ktoré produkujú hormóny, ktoré spevňujú kosti. Mangán zároveň funguje ako antioxidant a je súčasťou enzýmu superoxid dismutáza, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi.

Cejlónska škorica je tiež výborným zdrojom: vitamínov A a K, draslíka, zinku, horčíka a cinnamaldehydu, čo je organická zlúčenina so vzorcom C6H5CHCHCHO, ktorá dáva škorici jej chuť a vôňu.

Jedna čajová lyžička cejlónskej škorice obsahuje:

  • Kalórie: 6
  • Bielkoviny: menej ako 1 gram
  • Tuk: menej ako 1 gram
  • Sacharidy: 2 gramy
  • Vláknina: 1 gram
  • Cukor: menej ako 1 gram 

... dajte si ale pozor

Všetky druhy škorice obsahujú zlúčeninu známu ako kumarín, o ktorej je známe, že je vo veľkých množstvách škodlivá. Cejlónska škorica má oveľa menej kumarínu ako škorica Casia. Ak máte obavy z kumarínu, cejlónska škorica je vhodnejšou a bezpečnejšou voľbou. 

 

 

... kde a ako škoricu používať 

Cejlónska škorica je sušené korenie, takže ju môžete nájsť v uličke s korením vo vašom miestnom obchode s potravinami. Ak si chcete byť istí, že kúpite cejlónsku škoricu a nie Cassiu, možno budete lepšie navštíviť špecializovaný obchod s koreninami. Do našich müsli pridávame výlučne cejloskú škoricu.  

Cejlónska škorica sa dá použiť v tyčinkovej aj mletej forme. Škorica je rovnako účinná v oboch formách. Mletú škoricu je oveľa jednoduchšie pridať do väčšiny jedál. Uchovávanie škorice vo vzduchotesnej nádobe zabráni strate jej chuti. 

Ak túžite po intenzívnom škoricovom zážitku, pripravte si škoricový čaj. Lyžicu cejlónskej škorice, rozdrvenej na prášok nechajte tri alebo štyri minúty ponorenú vo vriacej vode. Škoricu preceďte a zostane vám sladký, pikantný čaj.

Cejlónska škorica je upokojujúcim a zdravým doplnkom stravy. Tu je niekoľko spôsobov, ako použiť toto korenie:

Pridávajte ju do tekvicového alebo iného ovocného koláča, pre prehĺbenie chuti ju môžete pridať aj do kari. Urobte si varený jablčný mušt a premiešajte ho tyčinkou škorice, použite ju pri pečení mäsa alebo si ňou posypte šálku horúcej čokolády alebo kávy. My si nevieme ani predstaviť fit raňajky bez našich domácich ovsených a pohánkových müsli so škoricov. Alebo müsli bez cukru a lepku.

 

facebook Facebook mail objednavky@fitbakers.sk telefon 0918 313 453 instagram Instagram